• Eucalyptus Bottles

Hogyan csökkentheted a műanyaglábnyomodat?

Hogyan csökkenthetnéd a műanyaglábnyomodat? A PET-palackok használatának elhagyása lehet az első lépés.Miért érdemes kerülni a műanyagpalackok használatát?

Magyarországon évente több mint egymilliárd palackozott üdítő kerül eladásra. A PET (polietilén-tereftalát) gyártásakor kőolajat használnak fel, így a fokozott kereslettel együtt nő a kőolaj- és földgázkitermelés. Egy átlagos, félliteres palack elkészültéig mintegy tíz gramm üvegházhatású CO2 jön létre.


A PET újrahasznosítható, ám ekkor ismét energiafelhasználás és széndioxid-kibocsátás történik. A kiürült palackok többsége azonban a háztartási hulladékok közé kerül a szelektív hulladékgyűjtő helyett. Ezután a talajjal érintkezve mérgező anyagok oldódnak ki belőlük, amelyek beszennyezik a talajt és a vizeket. A szennyeződés így bekerülhet a táplálékláncba, közvetve akár az ember szervezetébe is.


Egyes kutatások szerint már a boltok polcain beleoldódhatnak az italokba káros vegyületek a hosszú tárolás, magas hőmérséklet, vagy fény hatására.


Használj újratölthető kulacsot

Egy saját kulaccsal helyettesítheted a palackozott ásványvizeket. Bármikor a csapnál, vagy az országot járva túrázáskor közkutaknál utántöltheted. Többféle anyagú és konstrukciójú palackok léteznek (műanyag, üveg, fém), amelyek között biztosan megfeleled a stílusodhoz és életmódodhoz leginkább passzolót.


#fenntarthatóság #műanyagmentes #kulacs

464 megtekintés
  • Facebook
  • Instagram